Monday, 9 June 2008

ALI RIZA BUYUKUSLU`NUN CUMHURIYET GAZATESINDEKI VEDA YAZISI

‘Tabela üniversiteleri açılmasın’

Lefke Avrupa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu, Türkiye ve KKTC üniversitelerinin yeniden yapılanması için önerilerde bulundu
Lefke Avrupa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu, Türkiye ve KKTC üniversiteleriyle ilgili olarak çeşitli nedenlerle yurtdışında oluşan olumsuz imajin değiştirilmesi için seferberlik başlatılması gerektiğini söyledi.
“Yükseköğretimde Küreselleşme Trendi ve Yeni Bir Paradigma ve Vizyon Oluşturma” başlıklı bir rapor hazırlayan Prof. Dr. Büyükuslu, Türkiye ve KKTC üniversitelerinin yeniden yapılanması ve global vizyon kazanması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
• Yükseköğretimde küreselleşme ve beraberinde gelen baskıcı ve acımasız rekabet koşullarına karşı devlet, yükseköğretimi dizayn eden ulusal kuruluşlar ve üniversiteler olarak hazırlıklı olmalıyız.
• Gerek yurtdışında gerekse yakın coğrafyamızda çeşitli nedenlerle Türkiye ve KKTC üniversiteleriyle ilgili oluşan negatif imajın değiştirilmesi için seferberlik başlatmamız gerekiyor. Global bir vizyona sahip olmak için üniversite yönetimi, liderlik, toplam kalite, verimlilik, öğrenci memnuniyeti, üniversite ülkesi, kenti ve şehri için gerekli olan halkı bilinçlendirme, üniversite kültürü aşılama ve öğrenci dostu stratejileri geliştirmemiz gerekiyor. (Örnek: Kültür Şehri İstanbul projesi gibi)
• Mütevelli yapılandırılmalarında mutlak suret ile global vizyona sahip olan yurtdışından ve yurtiçinden bilimde, sanatta, devlet yönetiminde, kendi alanında, iş dünyasında özellikle yurtdışı vizyonu olan insanların atanmasına çaba gösterilmeli ve siyasetin üniversitelere hangi neden ile olursa olsun müdahaleleri marjinalleştirilmelidir. Özellikle KKTC’ye yönelik olan negatif imajda sokağın baskısı, yerleşik alışkanlıklar ve yerel kültürün üniversiteleri sadece istihdam aracı olarak görmesi dolayısıyla siyasetin bilime ve akademik üsluba aykırı müdahalesi ve özerk olmayan üniversite yönetimi ve liderliğinin önemli rol oynadığı unutulmamalıdır.
• Global yükseköğretim mutlak sürekli bir devlet politikası haline gelmeli, Milli Eğitim Bakanlığı dışında ayrı bir yükseköğretim bakanlığı kurulmalıdır. YÖK ve YÖDAK ise bir kalite ve akreditasyon ajansı olarak yeniden biçimlendirilmelidir.
• Halihazırda Türkiye pazarı ihmal edilmeyecek düzeyde önemlidir. Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK ile gergin olan ilişkiler YÖK’ün yeni yapılanmasıyla birlikte yeniden ele alınmalı. Sayın Cumhurbaşkanı’nın ve Türkiye’deki diğer tüm yetkililerin Türkiye ve KKTC’de yeni bir ‘global yükseköğretim stratejisi geliştirmeleri’ elzemdir.
• Mevcut yapı içinde ÖSS üzerinden öğrenci akışına devam edilmesi suretiyle yeterince öğrenci gelmeyecektir. Öğrenciler öncelikli olarak Türkiye’de aşağı yukarı her ilde açılan ve sürekli olarak kontenjanları arttırılan devlet üniversitelerini tercih edeceklerdir. Daha sonra ise yine Türkiye’de hızla açılan vakıf üniversiteleri ile yakın bir zamanda izin verilecek özel üniversitelere yoğunlaşacaktır. Türk vakıf üniversiteleri, KKTC’de sadece Türk pazarına odaklanan üniversitelerimiz için riski arttırmaktadır. Bunu önlemek için daha global vizyona sahip alternatif çözüm önerilerini masaya yatırmak ve değerlendirmek gerekmektedir.

No comments: